Energie

Vandaag is de start van de ‘week van de werkstress’, een onderdeel van de overheidscampagne check je werkstress. Ruim 1 op de 8 werknemers heeft last van werkstress in meer of mindere mate en dit aantal zal in de komende jaren stijgen, wanneer er niets verandert. Gedurende deze themaweek staat zowel de rol van de werknemer als die van de werkgever centraal: wat kan er gedaan worden om de werkdruk, de stress of in ieder geval de beleving ervan te verminderen? Persoonlijk vind ik het interessant om wat stappen terug te gaan en het onderwerp breder te belichten. Daarom deze maand een column over energie: hoe behoud je evenwicht in wereld vol met verplichtingen, uitdagingen en kansen?

Energie wordt vaak aangeduid als de mogelijkheid om arbeid te verrichten, of ruimer: de mogelijkheid om een verandering te bewerkstelligen. Er is energie nodig om van A naar B te gaan of om apparaten te laten functioneren. Energie is een natuurkundige grootheid en vanuit de natuurkunde zegt men het volgende: wanneer een systeem zich in een toestand van minimale energie bevindt, is er sprake van evenwicht. Met andere woorden, wanneer er zeer veel energie gebruikt of verbruikt wordt, raakt het systeem uit balans. Wanneer ik zelf meer energie moet geven dan dat het mij oplevert, raak ik dus zelf uit balans. Hoewel er niet meteen sprake is van stress of (werk)druk, zorgt het er wel voor dat mijn lichaam en mijn geest harder moeten werken dan goed voor mij is. Wanneer ik lange tijd meer energie verbruik dan dat ik ontvang, gaat mijn lichaam interen op de reserves die ik heb opgebouwd. Zo ontstaat er stress in mijn lichaam.

Hoe kan het dat steeds meer Nederlanders stress ervaren? Allereerst is het belangrijk om de vraag te stellen of deze stelling klopt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het taboe rondom vermoeidheid, stress en burn-out steeds meer aan het verdwijnen is. Misschien is de drempel lager om over je vermoeidheid of stress te praten. In mijn kindertijd was een leerkracht ‘overspannen’ en dat was het gesprek van de dag. Hoe kon deze leerkracht uit balans zijn geraakt? Vandaag de dag knikt men instemmend wanneer een collega, vriend of vriendin uitspreekt dat er zoveel op zijn of haar bord ligt. Zijn we soms toleranter geworden rondom het onderwerp ‘stress’?

Hoe dan ook, de druk die wordt ervaren is echt en daarmee is het een thema voor onze maatschappij. We kennen allemaal de gevleugelde term ‘herfstdip’ en ‘winterdepressie’ en er zijn vele adviezen en tips te geven om je energie niveau te verbeteren. Maar wat nu als het na de donkere dagen voor Kerst niet stopt? En wat nu als je in de maand april terwijl de lammetjes in de wei dartelen, nog steeds niet je bed uit kunt komen? Wat kun je dan doen aan het herstellen van de balans in je lichaam?

Bekende tips zijn het letterlijk in beweging komen: sporten, zelfs in beperkte mate, maakt stofjes aan in je lichaam die helend werken. Je kunt er ook voor kiezen om in je dagritme rust momenten in te bouwen. Al is het maar 10 minuten per dag dat je enkel en alleen op je ademhaling concentreert, het helpt je om uit de snelheid van het moment te komen. Goede nachtrust en tijd steken in je passie, zorgen er automatisch voor dat de balans herstelt. Het kan echter zo zijn dat je al dusdanig in de stress of vermoeidheid zit, dat zelf die keuzes niet gemakkelijk zijn. Vanuit mijn vak vind ik het daarom belangrijk om naar de kern van het probleem te gaan. Sporten, goed slapen en eten of de ontspanning van een goede film zijn dan slechts ‘symptoombestrijders’ en de feitelijke veroorzaker van de stress blijft de kop op steken.  Wat speelt er allemaal in je leven waardoor je vermoeid bent? Stress ervaart? Wat zie jij jezelf allemaal doen op een dag? Maar ook: wat zie jij jezelf NIET doen? Door te reflecteren op je eigen doen en laten, ontstaat er inzicht. Wellicht houd je zelf patronen in stand waardoor het systeem, jouw lichaam, niet in evenwicht weet te komen. Het kan helpen om je bewust te worden van je gedachten en van je gevoel, zodat je gaat ervaren op welke momenten je uit balans dreigt te raken. De kans bestaat dat jij zelf iets te ontwikkelen of te leren hebt, voordat je terug kunt naar rust en energie.

Is het tijd om echt aan de slag te gaan met de stress die je ervaart? Of heb je vragen na het lezen van deze column? Neem dan eens contact op met Coachpraktijk de Spiegel voor een goed gesprek.

Ook leuk: op zaterdag 15 november a.s. geeft Telemicromethode Schagen een workshop over Energie. Ervaar zelf hoe je energie kunt voelen en geleiden! Coachpraktijk de Spiegel is ook aanwezig voor een het gesprek aan tafel en voor het beantwoorden van vragen. Meld je vandaag nog aan, er zijn nog een beperkt aantal plekken beschikbaar!