Zelfvertrouwen

‘Iedereen neemt me zoals ik ben….nu ik nog’

Een quote van Loesje die bij menigeen herkenning oproept. Het thema zelfvertrouwen is een dankbaar onderwerp tijdens een coachgesprek en daar buiten. Wat is het toch dat we, hetzij doorlopend, hetzij op bepaalde momenten, twijfelen aan ‘ons zelf’?

Voor een eerste indruk, heb ik het woord zelfvertrouwen gegoogeld en het resultaat is een scala aan pagina’s en advertenties over het vergroten van het zelfvertrouwen: Geef je vertrouwen een boost! Positieve Psychologie helpt je verder! Het ultieme zelfvertrouwen, test je zelfvertrouwen. Kennelijk is het een universeel erkent probleem waar we mee te dealen hebben. Het is leuk om wat meer de diepte in te duiken en op zoek te gaan naar de oorsprong van het zelf-vertrouwen. Psycholoog en psychiater Carl Gustav Jung, grondlegger van de analytische psychologie, stelt dat ‘het zelf’ een interessant deel van de mens behelst. Binnen ‘het zelf’ bevindt zich de potentie van iedere mens. Deze potentie kan soms verborgen zijn en door een ander deel van ons ‘zijn’ worden gemaskeerd. Denk bijvoorbeeld aan een meisje wat prachtig kan zingen maar gepest wordt op school waardoor zij zich niet laat horen. Of een jonge schaatser die door een valpartij angst heeft gekregen om het ijs weer op te gaan. Beide zijn talentvol, maar door ervaringen missen zij het vertrouwen om hun potentie te tonen.

Zelfbeeld

Carl Gustav Jung zegt ‘ik heb mijn leven lang nodig om te ontdekken wie ik ten diepste ben.’ Zo gesteld kunnen we met elkaar het gesprek aan gaan of het in twijfel trekken van ‘het zelf’ dan wel het gebrek aan vertrouwen er in, niet gewoon past binnen onze levensloop. Hoe erg is het om van tijd tot tijd aandacht te geven aan de stem diep van binnen en de vraag te stellen of deze stem het bij het juiste eind heeft? Het kan je helpen om te ontdekken wie je echt bent. Echter, wanneer je sterk behoefte hebt aan duidelijkheid en balans, dan kan het gebrek aan zelfvertrouwen een knelpunt worden. Het gebrek aan vertrouwen zorgt ervoor dat je verstart en de ontdekkingstocht naar jezelf staakt. Wat kun je doen om aan zelfvertrouwen te winnen?

Helaas is er geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. De kunst zit hem in het herkennen, erkennen en accepteren van ‘je zelf’. Dit proces is uniek voor ieder van ons. In de loop der jaren is je zelfbeeld getekend door de ervaringen die je hebt opgedaan en de reacties van de buitenwereld op jouw gedrag of zelfs jouw ‘zijn’. Een docent die stelt dat je ‘nou eenmaal niet zo slim bent’, een voetbaltrainer die zegt dat je ‘altijd de traagste bent’ of je moeder blijft zeggen dat je ‘nu eenmaal een zeer gevoelig type bent’. Dit alles kan je tekenen en je vertrouwen doen wankelen. Sterker nog: het beeld van een ander kan jouw zelfbeeld zijn geworden. In die gevallen twijfel je niet eens meer aan de mening van de docent, de trainer of je moeder: het beeld wat zij je hebben opgelegd is de waarheid geworden. Ga eens te rade of je dit herkent en of je hiervan los wil komen.  

Nieuwe ervaringen

Het goede nieuws is dat, ongeacht je verleden, je vanaf vandaag de keuze kunt maken om opnieuw te beginnen. In feite kun je jouw zelfvertrouwen laten groeien, door het opdoen van nieuwe ervaringen. Je zet een stap door het loslaten van wat is geweest. Is dit makkelijk? Nee. Vraagt dit doorzettingsvermogen? Ja. Helpt het jou om jezelf beter te leren kennen? Absoluut. Vergeet ook niet dat ieder mens op aarde momenten van twijfel kent en bevestiging nodig heeft. Deze gedachte geeft je misschien de rust om door te gaan en op termijn je ‘zelf’ te leren vertrouwen.